Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kretens

2013.07.28

 A Kretens 1981-ban alakult magyar punkzenekar.

Alapító tagjai: Horváth Attila (Hemü), Hrutka Róbert, Krasznár János, Tóth Miklós (Max).

1981 februárjában először lépett színpadra a Kretens a Ruhaipari Szakközépiskola tornatermében.

A további koncertek többek között: San Marco Úttörőház, Közgáz Klub, Érdi és Budafoki Művház, stb. Ez a korszak a botrányos kimenetelű Meggyfa utcai koncerttel zárult le.

1983-ban egy francia forgatócsoport járt Magyarországon, akik a magyar punkot dokumentálták, az akkori törvények szerint illegálisan. A Kretens mind a filmben, mind pedig a forgatócsoport visszatérése után kiadott „Világ lázadói harcra fel!" kislemez válogatáson is szerepelt. Az Állambiztonság hamar felfigyelt a zenekarra. Ebben az évben Hemü rendőrségi figyelmeztetést, Max megrovást kapott nagy nyilvánosság előtt elkövetett államellenes izgatás miatt.

Egy 1988-as irat szerint operatív szempontból fontosnak tartották többek a Kretens-t is. 1983-ban egyre sűrűsödtek a „technikai okok" miatt elmaradt koncertek. Egy Bercsényi Klubban tartandó Kretens koncert elmaradása után a feldühödött több száz fős tömeg a Váci utcán vonult végig tüntetve.

1984-ben az akkori basszusgitáros Krasznár János magánéleti problémák miatt kilépett a zenekarból, helyette Szappanos György játszott kb. 2 évig. Az ő távozása után Bozsó András került a zenekarba, aki 1996-ban bekövetkezett haláláig a zenekar tagja volt.

1985 körül enyhült a szigor, és a Kretens többször játszhatott a Petőfi Csarnokban 1500-2000 ember előtt.

1989 tavaszán két NSZK-beli városban is játszott a zenekar.

Több hazai zenekar közül a Kretens-t választották ki egy jugoszláv fesztiválra, ahol végül is nem tudtak részt venni.

A New York Times is foglalkozott a kelet-európai punk mozgalommal, a Kretens-szel is, címlapon Hemü fotójával.

A Kretens együtt koncertezett Henry Rollins-szal, a UK Subs-szal.

1995-ben több mint 10 éves működés után a zenekar feloszlott.

1996-ban újra színpadra léptek a WigWam-ban. Amit hatalmas buli és telt ház jellemzett.

2000-ben Gödöllőn punkfesztivál régi zenekarokkal (CPg, Elit Osztag, Tizedes)

2006-ban a zenekar 25 éves fennállása alkalmából újra összeálltak, és a WigWam-ban tartottak egy sikeres koncertet. Ennek alkalmából kiadták első CD-jüket. A lemez 30 track-et tartalmaz. A lemez nagy része az 1997-es WigWam koncert anyagát tartalmazza, 7 dal pedig a zenekar korábbi időszakából, az 1980-as évekből származó, sosem rögzített dalok új stúdiófelvételei.

2006 őszén a csepeli Freeport-ban újabb Punk fesztivál (Sikátor, Elit Osztag, CPg).

A 2007 nyarán megrendezett komáromi punk-fesztivált követően az együttes két gitárosa, Hrutka Róbert és Giret Gábor szakmai elfoglaltságaik miatt úgy döntöttek, hogy nem kívánnak tovább részt venni a zenekar működésében.

2008-ban a zenekar a két eredeti tag mellett (Hemü és Max) két új gitárossal, Doba Dániellel (Dandy/Soffi, M.Á.K) és Mészáros Péterrel (Tostaky) újra próbálni kezdett.

2009-ben Tostaky elhagyja a bandát és Lencsés Balázs (SOKOL 403, M.Á.K.) lépett a helyére. De a "Térdejj be" és a "Na és" c. dalokat még Tostakyval rögzítették.

Diszkográfia

  • 1985 Live in PeCsA (Budapest)
  • 1990 Ez még itt nem Amerika
  • 1991 Kretens
  • 1997 Live at WigWam (Budapest)
  • 2006 Kretens (CD)
  • 1985 Világ Lázadói, harcra fel! (7" V/A)

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.