Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Def Leppard

2013.07.28

 

A Def Leppard egy angolhard rock-együttes, amely a brit heavy metal új hullámával tűnt fel. Az együttest Rick Savage basszusgitáros, Pete Willis gitáros és Tony Kenning dobos tinédzserként alapították 1977-ben Sheffieldben. Nem sokkal később Joe Elliot énekes csatlakozásával felvették a Def Leppard nevet. Az eredeti dobos helyére hamarosan az akkor mindössze 15 éves Rick Allen érkezett, majd Steve Clark gitárossal egészültek ki.

 

def-leppard-def-leppard-28304550-736-638.jpg

 

1980-as bemutatkozó albumukon (On Through the Night) már megkezdték az eltávolodást a heavy metaltól a közérthetőbb hard rock felé. Az albumon szereplő Bringin' On the Heartbreak volt az egyik legelső heavy metal videó amit az MTV is a műsorára tűzött. Ennek köszönhetően az 1980-as évekbenMutt Lange producer irányításával készített albumaik (High 'n' Dry, Pyromania és Hysteria) az Amerikai Egyesült Államokbanmultiplatina státuszt értek el és rajongók millióit hódították meg világszerte az együttes számára.

allencrash300.jpg

 

Rick Allen dobos 1984 szilveszterén autóbaleset következtében elvesztette bal karját, de pár hónappal a baleset után egy speciális elektronikus dobon újra játszani kezdett majd visszatért a zenekarba.

 

allen_rik18.jpg

 

Kereskedelmileg legnagyobb sikereiket az 1987-ben megjelent Hysteria albumukkal aratták, mely egyaránt vezette a brit és az amerikai albumlistát. A lemezből mára több mint 20 millió példány kelt el, és olyan kislemezen is kelendő slágereket tartalmaz, mint a Pour Some Sugar on Me, Hysteria, Armageddon It, Animal, Rocket, vagy az annak idején a Billboard Hot 100-as listát vezető Love Bites.

 

1991. január 8-án újabb tragédia érte a csapatot, amikor az alkoholizmussal küzdő Steve Clark gitáros gyógyszertúladagolásban meghalt. Helyére Vivian Campbell érkezett a Whitesnake-ből és a Dio együttesből, akivel továbbra is sikerült megőrizniük népszerűségüket.

 

def_leppard_steve_clark_wallpaper-normal.jpg

 

Az 1992-ben megjelent Adrenalize album rögtön a Billboard magazin lemezeladási listájának élén nyitott, az albumról 6 dal jelent meg kislemezen, és a világkörüli lemezbemutató turné is sikeresnek bizonyult. A multiplatina korszakot a Vault: Def Leppard Greatest Hits (1980–1995) című válogatásalbum zárta le 1995-ben. Azóta megjelent albumaikkal az 1990-es és 2000-es évek megváltozott zenei közegében már nem tudták megismételni a korábbi milliós eladásokat, de továbbra is stabil rajongótáborral rendelkeznek.

Pályafutásuk során több mint 100 millió albumot adtak el,(ebből 35 milliót az USA-ban) és a mai napig telt házas koncerteket adnak. A Def Leppard egyike azon ritka rockegyütteseknek akiknek két albumuk is (Pyromania és Hysteria) 10 millió feletti példányban kelt el az Egyesült Államokban. Rajtuk kívül csak a Beatles, a Van Halen, a Led Zeppelin és a Pink Floyd rendelkezik ilyen eredménnyel. Az együttest a VH1 kinevezte a 31. "legnagyobb hard rock előadó"nak. Ezenkívül a "minden idők 100 legnagyobb előadói"nak listáján a 70. helyre rangsorolták őket. Legutóbbi stúdióalbumuk 2008-ban jelent meg Songs from the Sparkle Lounge címmel.

sc_grave.jpg

The Def Leppard World - Discography

Jelenlegi tagok

Korábbi tagok

  • Steve Clark – gitár, háttérvokál (1978–1991)
  • Pete Willis – gitár, háttérvokál (1977–1982)
  • Tony Kenning – dobok (1977–1978)
  • Frank Noon – dobok (1978)