Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tűzmadár

2013.09.07

 

A Tűzmadár a Soul Stealers nevű iskolai zenekarból nőtte ki magát, melyet Schrott Péter alapított két ex-taggal együtt 1999-ben. Nevét az azonos nevű régi számról kapta, mely fel is került a Halottak élén demora még abban az évben, később pedig kissé átdolgozva a 2005-ben megjelent Jégkorszak nagylemezre.

A zenekar hatalmas lelkesedéssel és tettvággyal indult négy taggal, közben keresték a tökéletes énekest. A gitáros és énekesi posztot ekkor Schrott Péter töltötte be.

Első koncertjüket 1999 februárjában tartották Csömörön. A saját számok mellett rengeteg feldolgozást is játszottak. Zenéjükre nagy hatással volt többek között a Hammerfall, Manowar, Black Sabbath, Helloween. Annak ellenére, hogy már az első években több tagcsere is történt, ez nem tántorította el a zenekart céljától. Hamar népszerűséget szereztek és rengeteget játszottak helyi klubokban, többek között visszatérő fellépői voltak a csepeli Voodoo klubnak.

Még ebben az évben(1999) megjelent első demójuk az öt számot tartalmazó Halottak élén, mely a Metal Hammer demonstráció rovatában elnyerte a hónap demója címet. Szintén ekkor jelent meg a zenekar első amatőr klipje az Éjféli álom számra, ami eredetileg vizsgafilmnek készült.

Első nagyobb sikerüket 2001-ben élhették át, amikor meghívást kaptak az akkori Pepsi Szigetre, ahol a kései kezdés ellenére több mint 500 ember előtt játszhattak. Ebben az évben jelent meg az öt számot tartalmazó Igaz hittel kislemez, amely szintén jó kritikát kapott.

2001-ben csatlakozott a zenekarhoz Szűcs Attila, aki az addigi basszusgitárost váltotta, így Schrott Péter mellett ma is a legstabilabb tagja a zenekarnak.

Schrott Péter 2002 tavaszán megvált a gitártól, csak az éneklésre koncentrált. Helyére, a gitáros posztra Galambos Zsolt került (ex-Wisdom).

A 2002-es év hatalmas mélypont volt a zenekar életében. Minden adott volt az első nagylemez, a Jégkorszak rögzítéséhez. Augusztusban elkezdték felvenni az albumot Szabadkán a Kreaton stúdióban. Háromhónapnyi kemény munka, és rengeteg utazás után elkészült a nyersanyag. A gitár nagy részét Marjanov Miodrag (Miso) játszotta fel, aki be is szállt később a zenekarba, a többi gitártémát pedig Pihokker Péter, az akkori gitáros. A keverés során viszont egy sajnálatos baleset miatt az egész digitalizált anyag megsemmisült. Ekkorra már a stúdió is letörölte a szalagokat. Ez nemcsak anyagilag viselte meg a zenekart, hanem majdnem a Tűzmadár végét is jelentette.

2003-ban szinte a teljes tagság lecserélődött és 5 tagúra bővült. (Tagok ekkor: Schrott Péter – ének, Barócsi Kristóf – gitár, Szűcs Attila – basszusgitár, Kovács Márton – gitár, Kőhegyi Bence – dob).

2004-ben némi támogatással megjelent egy 3 számos demó Jégkirály címmel, majd ennek folytatásaként 2005-ben immár másodszor rögzített Jégkorszak nagylemez a Hammerworld mellékleteként, kiváltva ezzel nem csak a közönség, de a szakma elismerését is:

2005 novemberében felléptek a Petőfi Csarnokban az Ossian előzenekaraként, ahol több, mint 1700 ember előtt játszhattak. A koncert olyannyira jól sikerült, hogy a fiúk meghívást kaptak Paksi Endrétől az Ossian tavaszi turnéjára.

2006 januárjában pedig a német Helloween előtt léptek fel szintén a Petőfi Csarnokban. Még ebben az évben csatlakozott a zenekarhoz Horváth Zsolt billentyűs, így a csapat 6 tagúra bővült.

2007-ben megjelent a zenekar második, 14 dalt tartalmazó albuma, mely a Fények névre hallgat. A lemez mellékletében a Miért nem én lettem? dalhoz készült klip is megtekinthető bónuszként.

A rendhagyó lemezbemutató koncertet október 19-én tartották a Kultiplexben.

2007 végén Kőhegyi Bence, majd 2008-ban Barócsi Kristóf is távozott a zenekarból magánéleti okok miatt, helyükre Haraszti Dávid dobos és Károlyi Gergely gitáros jött. Már az új felállással rögzítették a négy számot tartalmazó Volt egy álmom… kislemezt, amely elsősorban on-line terjesztésben jelent meg.

2009. február 19-én az Iced Earth és a Saxon előtt léphettek fel, mint magyar meghívott banda a Petőfi Csarnokban.

A zenekar ebben az évben ünnepelte 10. évfordulóját egy exkluzív, 2 órás koncerttel, vendég zenekarokkal a DIESEL klubban.

Ebben az évben a Ring Garden-es koncert felvételéből a Colombus című számra lett összevágva egy látványos klip.

A 2010-es év mozgalmasan telt: a zenekar több hazai fesztiválon (Pannónia fesztivál, VOLT fesztivál, Szeptemberfest), valamint a szomszédos országokban (Románia, Szlovákia, Szerbia) léphetett fel.

2011 márciusában a Hammer World mellékleteként megjelent az Álmok, a zenekar harmadik nagylemeze. A felvételek a Flameborn Studioban készültek. A lemezbemutató koncert 2011. április 15-én volt a Dürer kertben.

Ebben az évben Kovács Márton is távozott a zenekarból, őt Tóth Péter váltotta.

2011 újabb két klipet hozott, a Korszellem és Júdás csókja számokra a harmadik nagylemezről.

2012-ben a zenekar szintén sikeres tavaszt, és nyarat tudhatott maga mögött. Folytatódott az Álmok turné, valamint több nyári fesztiválon is felléptek (Rockmaraton, Zorall Sörolimpia, Fierd Tábor, Fezen fesztivál, KántoRock fesztivál).

Ősszel elkezdődött a Volt egy álmom klip forgatása, amelyet csak 2013 februárjában publikáltak. A video a Z'labor-ban készült, a hang a Flameborn Studio-ban. A női főszerepet Szabó Erika játszotta, valamint Trinfuj Mihály színész is feltűnt.

A Tűzmadár zenekar külföldre irányuló “verziója” a Flameborn névre hallgat. A jól sikerült angol fordításokkal a zenekar 4 éve külföld felé is nyitott.

Minden albumon van egy történelmi személyiségről szóló dal: Nero, Colombus, Caesar, Galileo Galilei (Korszellem).

Koncertjeiket – ahol erre lehetőség nyílik – Tűz-show-val színesítik, ami nagyon hatásos látványelemként elevenedik meg a színpadon.

2012 végén Schrott Péter, a zenekar énekese a The Voice, Magyarország Hangja versenyen az első 12-ben végzett, és Rock műfajban a műsor szerint az ország legjobb rockhangja lett.

A verseny nagyot dobott a zenekar ázsióján, rengeteg felkérés érkezik azóta is a managementhez.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.