Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Republic

2013.07.27

 

A Republic egy 1990-ben alakult EMeRTon-díjas magyar rockegyüttes.

Minden évben hagyományosan március 15-én tartották a nagykoncertjüket, az első ilyen alkalom 1996-ban a Budapest Sportcsarnokban volt.

rep.jpeg

 

2010-ben a Republic együttes tagjai (Bódi László Cipő, Boros Csaba, Nagy László Attila, Patai Tamás, és Tóth Zoltán), megalakulásuk 20. évfordulója alkalmából, előadóművészi tevékenységük elismeréseként megkapták a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, polgári tagozata kitüntetést. A Magyarország története sorozat (2009–2010) „Emberlelkű Földeken” című vége-főcím zenéjét is a zenekar szerezte, akárcsak „A rózsa vére” film (1998) teljes zenei anyagát.

 

Bódi Lászlónak az együttes énekesének, egyik alapítótagjának, meghatározó frontemberének 2013. március 11-ei halála után a zenekar tagjainak többsége a zenélés folytatása mellett döntött. Az együttes nevét Republic 67-re változtatták, az új énekesük Sipos F. Tamás lett. (Kezdetben „segítő énekesként” nevezték meg, de a későbbi nyilatkozatok alapján inkább tagnak tekinthető.) Tóth Zoltán gitáros viszont bejelentette kilépését, mivel egyetértett Bódi László régebben kinyilvánított véleményével, miszerint a Republicnak bármelyik tag nélkül vége lenne. Az helyére az addig akusztikus gitáron közreműködő Halász Gábor lépett elő teljes jogú taggá.

1990. február 23-án alakult az együttes, a lemezborítóikon szereplő hal is átvitt értelemben ezt szimbolizálja. Az alapítók: Boros Csaba, Tóth Zoltán, Bali Imre, Szilágyi László és Cipő. Az első közös daluk az Ahogy a halak című, amiben ugyan már megjelent a hal, de még nem ez volt a jel. Első lemezük felvételekor Kispesten, egy halászcsárda kerítésén láttak meg egy hasonló szimbólumot. A jelképpé váló halat végül Cipő rajzolta le. Csak később derült ki, hogy az együttes ráadásul a halak jegyében „született”.

cipo_republic.jpg

A Republic könnyen értelmezhető, szókimondó és dallamos zenéjéről vált híressé. Nem sokkal megalakulásuk után megnyertek egy rockfesztivált Balatonlellén (amit a 67-es főút köt össze Kaposvárral). 1990 végére a dobos Szilágyi László helyett Nagy László Attila került a zenekarhoz, aki már korábban játszott közösen Cipővel. Hamarosan fontos szerepet is kapott. 1991-ben az együttes úgy döntött, hogy új kiadó után néz, a szerződésük azonban még egy albumra szólt a Hungarotonnál. Így, mivel új dalaikat már az új kiadójuknál szerették volna megjelentetni, megszületett a legendás ötlet, hogy egy teljes lemezanyagnyi dobszólóval álljanak elő, így teljesítve a szerződésben foglaltakat. Nagy László Attila kiélhette magát a stúdióban, s megszületett az Üss a kazettára című lemez, amely meg is jelent, mint Republic-album.

1991 végén Környei Attila helyett Abella Miklós lett a menedzser, illetve ekkor került Bali Imre gitáros helyére Patai Tamás. Még ebben az évben elnyerték a Magyar RádióEmerton-díját is, 1993-ban pedig a Hahó Öcsi!!! albumukkal a MAHASZ Arany Zsiráf-díját. 1994-ben a Disco gyorsan aranylemez, majd platinalemez lett. Cipő 1995-ben Rajcs Renátával közös szólólemezzel jelentkezett. Ugyanebben az évben, a 67-es út és a Ha itt lennél velem sikerén felbuzdulva, október 6-7-én ünnepi koncertet adtak Kaposvárott, a 67-es út mellett, melynek anyagából CD és videó is készült. Közreműködött a Somogy Néptáncegyüttes, Rajcs Renáta, és hegedűnSzabó András, aki ettől kezdve szinte állandó kísérője a Republicnak. 1995-ben ismét elnyerték az Arany Zsiráf-díjat "Az év rocklemeze" kategóriában. De az év elején megjelent Tüzet viszek című album is - a Szállj el kismadár című közismert dalával - két héten belül aranylemez, később platinalemez, majd a 100 000. példány eladása után, még 1995-ben gyémántlemez lett.

A kilencvenes évek második felétől már kevesebb Republic-dal kerül a rádiókba, az együttes is egyre többet kísérletezik: előkerülnek a fúvósok és a legkülönfélébb zenei hatások. Mégis jut sláger minden évre. Az 1996-ban megjelent új lemez, az Igen, már az új korszak jegyében íródott. Majd 1997: a Zászlók a szélben album, melyre részben a politika, és az ezzel összekapcsolódó irónia nyomja rá bélyegét. 1998-ban megjelent A Rózsa Vére című film zenéje, melyet szintén a Republic alkotott. Ezen az albumon érvényesülnek Tóth Zoltán képességei is, a dalok nagy részét ő neve fémjelzi.

1998-ban történt kiadó-váltással az új lemez, az Üzenet hatalmas reklámtámogatást kapott, ami addig nem volt jellemző a zenekarra. A kilencvenes évek egyik utolsó nagy Republic-slágere egy régi countryszám, a Johnny Cash által is énekelt Sixteen Tons című munkásdal előtt tiszteleg, mely talán a legsikeresebb volt a közéleti témájú dalok közül. 1999-ben a hármas válogatásalbum (a Szerelmes, Népi zenei, Közérzeti dalok) után Boldogság.hu címmel újabb lemezt hoztak ki. Ezen a lemezen található 16 dalból 6 Tóth Zoltán nevéhez fűződik.

Az új évezred 2000-ben a Cseh Tamással közös kiadású Levélváltással és egy, a 10. évfordulóra készült válogatáslemezzel, az Aranyalbum 1-gyel kezdődik. Különlegesség, hogy 2003-ban a Törmelék című lemezen, úgynevezett medley-ok kapnak helyet. A rengeteg szerzeményből felépülő "konténerek"-be (a kazettán 6, a CD-n 8) válogatott dalokat különböző ütemre felfűzve, a részletek egymásba folyása egy dalként tünteti fel. A folytatás egy ígéretes maxival, a Nagy kő zuhan-nal indul az Aki hallja, adja át-ról. 2004 termése a Mohikán, dalai újra betörtek a rádiókba (a Dudu című szerzemény felkerül egy Now.hu válogatásra, amin a média által legtöbbet forgatott zenekar slágerei kerülnek). A 2005-ben 15. születésnapját ünneplő csapat e kerek évforduló alakalmából kiadja újabb nagylemezét 1 Magyarország 1 Mennyország címmel, fellépnek a Fábry-showban, ami által milliókhoz eljut a Republic. Ekkor jelenik meg a kuriózumnak számító első önálló DVD-jük is, amely 3 kivételével, az eddig megjelent összes klipet tartalmazza. 2006-ban egy újabb, ezúttal a Győri Egyetemi Sportcsarnokban 2005-ben felvett koncertből 7 számot tartalmazó DVD került ki, majd Kenyér vagy Igazság címmel immár a 21. nagylemezük jelent meg, aztán alig 5 hónap múlva: két régi album (Üzenet, Boldogság.hu) újra-kiadása egy dupla CD-n. 2009-ben adják ki a 2000-től 2010-ig terjedő évek dalaiból válogató Aranyalbum 2. dupla CD-t. Érdekessége, hogy - ahogy írják - a „Másik lemez” végére, zárásként felkerült egy új, ajándék dal, az MTV-n futó sorozat, a „Magyarország története” filmzenéje, a népies hatású és hangzású Emberlelkű földeken. 2010-ben a 20. születésnapi jubileumát a Köztársaság című albummal ünnepli az együttes. A Republic 33. lemeze, Miért, maga bohóc? címen 2011-ben jelenik meg. Nem először, Cipő mellett Tóth Zoltán (Róma Fényein Túl) és Boros Csaba (Háború) ének előadását is élvezhetjük. A záró, tizedik track, Gótika címen egy instrumentális alkotás. Az együttes huszonkettedik stúdiólemezén a Bólints Tibi! lemezcím futball vonatkozású: annak idején Nyilasi Tibort biztatták így a szurkolók - fanyar kritika.

2013-ban rendhagyó különleges zenei élménnyel kedveskedett az együttes a rajongóknak. A zeneirodalom kiválóságainak örök darabjait a saját hangzásviláguk szerint formálták és adták elő a Road 67 Symphonic Orchestra kíséretével a „Bartók+Európa 2010” rendezvényen. Az operafesztiváli koncertre összeállított zenei program címe „A gondolat színei – Klasszikus művek és a jelenkor Republic dalai” volt. A Bartók Béla-, Niccolo Paganini-, Maurice Jarre-, Edvard Grieg- és Aram Iljics Hacsaturján-szerzemények átiratai mellett néhány Republic-slágert is áthangszereltek a nagyzenekari megszólaláshoz. A páratlan koncertesemény izgalmas hanganyaga került az év elején CD-n forgalomba. Ezt beárnyékolta a Republic frontemberének és alapítójának, Bódi László Cipőnek előbb kórházba kerülése, majd 2013. március 11-ei halála.

Bódi László elhunytát követően az együttes korábbi megegyezése alapján –, miszerint valamelyik tag kilépése vagy halála után az együttes feloszlik, – Tóth Zoltán gitáros elhagyta a Republicot. Az együttes megmaradt tagjai – Nagy László Attila, Patai Tamás és Boros Csaba – viszont úgy döntöttek, hogy Republic 67 néven folytatják. A dalokat Sipos F. Tamás énekli, aki hivatalosan segítő énekesként közreműködik. Tóth Zoltán helyét Halász Gábor vette át, aki addig akusztikus gitáron játszott állandó közreműködőként. Az új felállás 2013. április 25-én az Egri Főiskolai Napok keretében mutatkozott be. 

A zenekar számára természetes volt az évi száz-százötven fellépés, így lettek az egyik legtöbbet koncertező zenekar az országban. Hagyománnyá vált március 15-i koncertjük is. Cipő kétszáznegyven dalt írt a Republicnak, de szerzeményeit Koncz Zsuzsa és Halász Judit is énekelte.

Jelképek, jellegzetességek

Emblémájukká vált kishal, ami annak köszönheti megszületését, hogy a zenekar a halak jegyében alakult, Cipő kedvenc halászcsárdájának is ez a jele, valamint hogy megtetszett a fiúknak az emberforma a halba ágyazva.

A jeligéjük: "The Worst Group in Hungary" azaz „a legrosszabb csapat Magyarországon”. A mottóval görbe tükröt kívántak tartani az elé, hogy minden előadót a „legjobbnak” hirdetnek.

Koncertjeiken még a színpadra lépés előtt az Illéstől a Miért hagytuk, hogy így legyen című dalt játsszák be, ezután cirkuszzenére megjelennek a tagok. Cipő a következőképpen konferálja a többieket: Patai Tamás - légtornász, Boros Csaba - állatidomár, Nagy László Attila - mélyvízi búvár, Tóth Zoltán - költő (régebben: erőművész); az utóbbi években az állandó közreműködőket is belevették: Szabó András - Gépfolklór, Halász Gábor - Debrecen. Majd Indul a mandula! felkiáltás után eljátsszák állandó nyitódalként a Neked könnyű lehet-et, ami az első album 1. sorszámú dala.

cipo.jpeg

Díjaik

Albumok

  Év Album címe Formátum Megjegyzés Slágere
Stúdióalbum 1990 Indul a mandula!!! LP, MC, CD A CD-kiadás 1995-ben jelent meg. Neked könnyű lehet (1991)
Repül a bálna (1991)
A madárjós vakáción (1991)
Rendhagyó album 1991 Üss a kazettára! MC dobszóló  
Stúdióalbum 1991 Hoppá-Hoppá!!! LP, MC, CD A CD-kiadás 1995-ben jelent meg, két dallal bővítve. Jó reggelt kívánok (1991)
Szeretni valakit valamiért (1991)
Húzd, barom, húzd (1991)
Stúdióalbum 1992 Én vagyok a világ LP, MC, CD A CD-kiadás 1995-ben jelent meg. Engedj közelebb (1992)
Stúdióalbum 1993 Hahó öcsi!!! CD, MC   Erdő közepében (1993)
Fényes utakon (1993)
Stúdióalbum 1994 Disco CD, MC   A 67-es út (1994)
Ha itt lennél velem (1994)
Rendhagyó album 1995 A Cipő és a Lány – Amsterdam CD, MC Rajcs Renátával közös stúdióalbum Kék és narancssárga (1995)
Holdeső, napsugár (1995)
Stúdióalbum 1995 Tüzet viszek CD, MC   Szállj el, kismadár (1995)
Csak a szívemen át (1995)
Játssz egy kicsit a tűzzel (1995)
Varázsolj a szívemmel (1995)
A csend beszél tovább (1995)
Koncertalbum 1996 Október 67 CD, MC 1995. október 6–7., Kaposvár, Városi Sportcsarnok  
Stúdióalbum 1996 Igen CD, MC   Hozd el azt a napot (1996)
Adj erőt és adj időt (1996)
Gyere, hopp!!! (1996)
Stúdióalbum 1997 Zászlók a szélben CD, MC   Ha még egyszer láthatnám (1997)
Zászlók a szélben (1997)
Gurul a kő – Rád gondoltam (1997)
Ezt a földet választottam (1997)
Rendhagyó album 1998 A rózsa vére CD, MC az azonos című film zenéje  
Stúdióalbum 1998 Üzenet CD, MC 2007-ben újra kiadták a Boldogság.hu-val egy duplaCD-n[22] 16 tonna fekete szén (1998)
Születni kell (1998)
Könnyek helyett (1998)
Feljön a Nap az égen (1998)
Megy a gomba (1998)
Igaz volt minden szó (1998)
Válogatásalbum 1999 Az évtized dalai – Szerelmes dalok CD, MC tematikus válogatás, néhány újrajátszott és egy új dalt is tartalmaz  
Válogatásalbum 1999 Az évtized dalai – Népi-zenei dalok CD, MC tematikus válogatás, egy új dalt is tartalmaz  
Válogatásalbum 1999 Az évtized dalai – Közérzeti dalok CD, MC tematikus válogatás, néhány újrajátszott és egy új dalt is tartalmaz  
Stúdióalbum 1999 Boldogság.hu CD, MC 2007-ben újra kiadták az Üzenet-tel egy duplaCD-n[22] Ne meneküljek (1999)
Rendhagyó album 2000 Levélváltás CD, MC Cseh Tamással közös album, egymás dalainak feldolgozásával  
Válogatásalbum 2000 Aranyalbum 1990–2000 CD, MC best of album, egy új dalt is tartalmaz 1526 (2000)
Stúdióalbum 2000 Só és cukor CD, MC   Só és cukor (2000)
Nem volt még soha így (2000)
Ahová megyek (2000)
Stúdióalbum 2001 A reklám után CD, MC   Távolban egy fehér vitorla (2001)
A nagy hajó (2001)
Csak ezt a dalt (uzsedáré-uzsedom) (2001)
Stúdióalbum 2002 Mennyi még, Béla!? CD, MC   Nagy baj van, hol a szívem (2002)
Kirúgjuk magunk alól a földet (2002)
Válogatásalbum 2003 Törmelék CD, MC A CD nyolc, a kazetta hat egyveleget tartalmaz korábbi dalokból.  
Stúdióalbum 2003 Aki hallja, adja át!!! CD, MC   Nagy kő zuhan (2003)
Ez itt egy ló (2003)
Stúdióalbum 2004 Mohikán CD, MC   Dudu (2004)
Sose ébressz fel, ha más dala szól (2004)
Varsó hiába várod (2004)
Stúdióalbum 2005 1 Magyarország 1 Mennyország CD   Nem kell félni (2005)
Jöjj hozzám bárhonnan (2005)
Koncertalbum 2006 Győri Kex CD+DVD 2005. december, Győr, Egyetemi Sportcsarnok  
Stúdióalbum 2006 Kenyér vagy igazság CD   Tyereskova (2006)
Stúdióalbum 2007 Fényes utakon CD Bizonyos példányokhoz exkluzív DVD-melléklet járt. Gyere közelebb, menekülj el (2007)
Stúdióalbum 2008 Tiszta udvar, rendes ház CD   Ezer kincs, ezer nyár (2008)
Egy balta száll (2008)
Rendhagyó album 2009 Új Republic-dalok CD Balázsovits Edit albuma, a zenekar szerzeményeivel és kíséretével Fut a folyó
Válogatásalbum 2009 Aranyalbum 2. 2000–2010 2 CD a korábbi válogatás folytatása, egy új dalt is tartalmaz  
Stúdióalbum 2010 Köztársaság CD   Szemében a csillagok (2010)
Emberlelkű földeken (2010)
Koncertalbum 2010 20 éves ünnepi koncert 2 CD 2010. március 15., Papp László Budapest Sportaréna  
Stúdióalbum 2011 Miért, maga bohóc? CD   Még egyszer nyár (2011)
Sose voltál mindig vagy (2011)
Gyere holnap (2011)
Stúdióalbum 2012 Bólints Tibi! CD   Egy szó, egy hang (2012)
Koncertalbum 2013 Klasszikusok CD 2011. március 14., Kongresszusi Központ: klasszikus zeneszerzők műveinek áthangszerelései és korábbi nagy sikerű dalok szimfonikus zenekari megszólalással  

Kislemezek

Videokiadványok

Év Album címe Megjegyzés
1995 Október 67 VHS, az azonos című albumon megjelent koncert felvételével
2000 Aranyalbum 1990-2000 VHS az addig készült videoklipekkel
2006 Aranyalbum 1990-2005 a korábbi videoklip-gyűjtemény bővített DVD-változata
2006 Győri Kex DVD-melléklet az azonos című koncertalbumhoz, 6 dal felvételével
2007 Fényes utakon exkluzív DVD-melléklet az azonos című album bizonyos példányaihoz
2010 20 éves ünnepi koncert DVD az azonos című albumon megjelent koncert felvételével

Közreműködések

Év Album címe Formátum Megjegyzés
1996 Bródy Hits – Szeretettel Bródy Jánosnak CD Az 50 éves Bródy János tiszteletére készült album, a Republic két dalt játszik.
2005 Sláger Rádió Megaparty DVD+CD Más előadókkal közös koncertalbum, a DVD-n három, a CD-n két dallal szerepel a Republic.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.