Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pokolgép

2013.07.26

 A gitáros Kukovecz Gábor, a basszusgitáros/énekes Paksi Endre és a billentyűs Varga "Pepe" Tibor a kötelező sorkatonai szolgálatuk letelte után 1980-ban úgy döntöttek, hogy a korábbi közös amatőr próbálkozásaik után most komolyabb formában folytatják a zenélést. Egyik budapesti koncertjük után sétált oda a zenekarhoz Kalapács József, hogy szívesen énekelne a csapatban. Az együttesnek rögtön két frontembere is lett, mivel Kalapáccsal együtt egy másik énekes, Németh László is érkezett. Nem sokkal később 1982 decemberében vették fel a Pokolgép nevet (Neográdhy Dezső dobos javaslatára). pokol.jpeg

 Az időközben nyolctagúra bővült zenekar egyfajta rockcirkuszként működött a színpadon. A koncertek intrójaként a Carmina Burana nyitányát használták, különféle jelmezekben, maszkokban, szegecselt bőrruhákban adták elő dalaikat, és minimális pirotechnikát is bevetettek már. Országos ismertséget az 1983-as televíziós Ki mit tud? vetélkedő hozott nekik. Az elődöntőben a Vérszívó asszonyt játszották, a középdöntőben a B.S. emlékére, míg a döntőben A jel dalt adták elő. A hivatásos zsűri mindig kiejtette a zenekart, de a közönség rendre visszaszavazta őket a versenybe, ahol végül második helyezést értek el. A magyar lemezpiacon akkor egyeduralkodó állami lemezkiadó, a Hungaroton megpróbálta rávenni a Pokolgépet, hogy heavy metal helyett eladhatóbb rockzenével próbálkozzanak. Ennek egyik terméke lett a kislemezen is kiadott Kegyetlen asszony címre finomított dal. A rövid kaland után a Pokolgép visszatért a heavy metalhoz, a billentyűs Varga Tibor pedig távozott.pokolg.jpg

 Közben a két zenekarvezető (Kukovecz és Paksi) között is kiéleződtek az ellentétek, végül Paksi Endre kilépett. Egy darabig a Rockwell formációban zenélt, majd megalakította a Pokolgép mellett a magyar heavy metal másik emblematikus együttesének számító Ossiant. Az új basszusgitáros Pazdera György (ex-Rockwell) lett. A másodgitáros posztjára Kukovecz Gábor mellé 1984-ben érkezett Nagyfi László (ex-Ninive). Ugyancsak ebben az évben a Magyar Rádió 8-as stúdiójában rögzítettek két dalt (Cirkusz és rács, A bűn), melyek aztán nem kerültek hivatalos kiadásra. Az akkori legnépszerűbb magyar hard rock zenekarok, mint az Omega, a P. Mobil és a P. Box előtt játszottak, majd a Motörhead első budapesti fellépésének előzenekara voltak, ami csak tovább növelte rajongótáborukat.

1985-ben előbb a Start válogatáson jelent meg a Heavy metal című daluk, majd az első önálló Pokolgép-kislemezen a Sátán és a Maszk kerültek kiadásra. Ekkor már az Amerikába emigrált Gyenizse András helyén Tarcza László (ex-Rockwell) dobolt a zenekarban. Az ő csatlakozásával alakult ki a Pokolgép klasszikusnak tartott felállása (Kalapács József ének, Kukovecz Gábor gitár, Nagyfi László gitár, Pazdera György basszusgitáros, Tarcza László dobok), ami azután 1986-ban elkészítette a magyar könnyűzene történetének első heavy metal nagylemezét.

Totális metál (1986 – 1990)

tm.jpg

 A nagylemez kiadása elől addig mereven elzárkózó Hungarotont a Pokolgép rohamléptekben növekvő népszerűsége és Nagy Feró segítő gyámkodása győzte meg. A Totális metál címen megjelent album hatalmas siker lett. Nemcsak a nagyvilágban, de akkor már a vasfüggöny mögé zárt Magyarországon is tombolt a heavy metal mánia. A lemez nyitódala, a klipes A jel szinte azonnal rockerhimnusszá vált. Az album két hónap alatt 65.000 példányban kelt el, összességében pedig kb. 80.000 példány fogyott belőle.

pokolgep-pokoliszinjatek.jpg

 A következő nagylemez, az 1987-ben megjelent Pokoli színjáték még jobban teljesített. Hivatalosan 90.000 példányt adtak el belőle, habár egyes vélemények szerint az eladási számok meghaladhatták a százezres példányszámot is (az aranylemez akkori határértékét), de az állami kultúrpolitikának ez már túl sok volt.

A hármas Pokolgép album, az Éjszakai bevetés (1989) tovább erősítette a zenekar presztízsét. A dalszövegek többségét ezen a lemezen már nem Nagy Feró, hanem a csapat szervezőjeként is működő Józsa Béla, valamint a lírai sikerdal Itt és most szövegét jegyző Horváth Attila írták. A nyári országos turné lezárásaként az Olimpiai Csarnokban a lemezbemutató koncerten négyezren voltak kíváncsiak a Pokolgépre. A karácsonyi bulin a Körcsarnokban pedig akkora teltházat csináltak, hogy több százan kiszorultak a teremből.

 A következő év elején rögtön nekiláttak a negyedik nagylemez, a Metál az ész felvételeinek. Ez volt az első Pokolgép album, amely CD formában is megjelent (négy bónusz dallal). Az országos turnét 1990. június 9-én a Körcsarnokban rendezett budapesti lemezbemutatóval zárták, amelynek felvétele nem sokkal később egy koncertalbum formájában jelent meg. A Pokolgép első koncertlemezére felkerülő dalokat a rajongók szavazták meg. A háttérben azonban komoly feszültségek voltak a zenekari tagok között, ami végül oda vezetett, hogy a frontember Kalapács József és Nagyfi László gitáros elhagyták a zenekart, és szeptemberben bejelentették új zenekaruk, az Omen megalakulását.

A klasszikus felállás négy stúdióalbumát, valamint az 1995-ös Az utolsó merénylet koncertalbumot, Kalapács József pályafutásának 30 éves jubileuma alkalmából, 2012 szeptemberében felújított hangzással újra kiadta a Hammer Records. A megjelenés hetében mind az öt CD felkerült a Mahasz Top 40 lemezeladási listájára.[2]

Adj új erőt! (1990 – 1995)

A Pokolgép viszonylag hamar rátalált az új emberekre. Az énekes a Led Zeppelin emlékzenekar Codaból érkezett Rudán Joe lett, míg a gitáros a fiatal Kun Péter (ex-Triton). Az év végi Pokolgép Metal Karácsony rendezvényen már ebben az új felállásban játszottak. Kun hat hónappal később átigazolt az Eddába, a Pokolgép pedig négyesben látott neki a következő nagylemez felvételeinek.

 1991 szeptemberében jelent meg az ötödik Pokolgép stúdióalbum Adj új erőt! címmel. A lemezt már nem a Hungaroton, hanem a rendszerváltással egyidőben létrejött magánkiadók egyike, a később az EMI-al szövetkező, Quint gondozta. A Péter László szövegíró közreműködésével készült Adj új erőt! lemez dalai egy közös témát járnak körül, egyfajta koncept-albumként. A nyolchónapnyi befektetett munka babérjait a lemez sikerével arathatták le.

Az élő fellépéseken korábban is kisegítő másodgitáros Jung Norbert a hagyományos év végi karácsonyi Pokolgép koncerten már teljes jogú tagként állt a zenekarral a színpadon. 1992 is az immár szokásos menetrend szerint zajlott. Őszre elkészült az új stúdióalbum (Vedd el, ami jár!), következett az országos turné, majd ismét a karácsonyi parti a rajongókkal. Ezután hosszú ideig csönd vette körül a Pokolgépet, a tagok a privát életben próbáltak érvényesülni, majd 1994 végére csendben feloszlott a Pokolgép.

A következő évben Gép néven már gyakorlatilag Kukovecz Gábor szólóalbuma jelent meg Rudán Joe énekével. A Pokolgép történetének lezárására előbb Best of Régi Gép címmel egy válogatásalbum jelent meg, majd 1995. szeptember 2-án a klasszikus felállású Pokolgép Kalapács Józseffel és Nagyfi Lászlóval adott búcsúkoncertet, melynek vendége volt Paksi Endre és Rudán Joe is. A koncert felvételét a Sony Music adta ki Utolsó merénylet címmel még abban az évben.

Csakazértis (1999 – 2009)

A '90-es évek mellőzöttsége után az ezredforduló közeledtével a heavy metal újjáéledésének köszönhetően Magyarországon is több, korábban feloszlott zenekar döntött a visszatérés mellett. Az 1999. május 8-i Metal Fesztiválon az Ossian és az Omen társaságában a Kukovecz Gábor és Rudán Joe körül újjászerveződött Pokolgép is fellépett. Az új ritmusszekciót Pintér "Pinyő" Csaba basszusgitáros és Szilágyi Ede dobos, a Carmen együttes korábbi tagjai alkották. A fesztivált ősszel önálló turné követte. A novemberi budapesti nagy koncerten Láris "Csiga" László (ex-Lady Macbeth) gitárossal kiegészülve álltak színpadra.

2000 tavaszán jelent meg a Pokolgép új stúdióalbuma, a Csakazértis, a Nephilim kiadónál. Az országszerte sikeres fellépéseket az év végi PeCsa koncerttel koronázták meg, amely a következő évben hanghordozón is megjelent. Érdekesség, hogy szinte a Pokolgép visszatérő lemezével egyidőben jött ki a korábbi énekes, Kalapács József neve alatt Az első merénylet című album, amely a Pokolgép korai (1983-84-es) kiadatlan dalainak friss felvételét rejti.

2001 tavaszán látott napvilágot a Csakazértis album angol nyelvű változata Ancient Fever címmel. Ekkoriban csatlakozott a Pokolgéphez másodgitárosként Kukovecz tanítványa Nagy Dávid, aki a 2000-es album dalszövegeinek megírásában vett részt korábban. Ősszel azonban már az új nagylemez felvételein dolgozott a zenekar. A Te sem vagy más 2002. március 8-án jelent meg a Hammer kiadónál. A zenekar 20 éves születésnapja alkalmából jelent meg 2002 novemberében a Momentum című válogatásalbum, a Pokolgép lírai dalainak gyűjteménye. A folyamatos és intenzív turnézás közepette, szintén még a jubileum részeként, 2003. október 4-én egyetlen koncertre újra összeállt a '80-as évekbeli klasszikus Pokolgép.

A következő album dalait a koncertek közti pihenőidőkben rakták össze. Az A túlélő 2004. november 15-én jelent meg. Újabb turnék következtek országhatáron belül és kívül. 2006 nyarán Szilágyi Ede dobos távozott, és helyére Czébely "Csibe" Csaba érkezett a Philadelphiából. A decemberben megjelenő, régi Pokolgép-slágerek akusztikus átiratait rejtő Oblatio albumot már vele készítették el. A lemez sikerén felbuzdulva ettől kezdve többször adtak akusztikus koncerteket a lemez dalaiból. A Pokolgép legutóbbi stúdióalbuma egy évvel később, 2007 decemberében jelent meg Pokoli mesék címmel. A 2008-as évet végig koncertezéssel töltötte a zenekar, jelenleg pedig a következő Pokolgép nagylemezre készülnek.

Újratöltve (2010 – napjainkig)

2010 áprilisában bejelentették, hogy a Rudán Joe közös megegyezéssel távozik az együttesből. Utódja az a Tóth Attila lett, aki korábban a Griff, a Mindfields Factory és a Rubicon Rock zenekarok tagja volt, valamint szerepelt a Magyar TelevízióA Társulat című műsorában. December elején a Rockinform magazin mellékleteként megjelent az Újratöltve című koncertalbum. A december 30-i évzáró koncert után Nagy Dávid gitáros és Czébely Csaba dobos elhagyták a zenekart. Az új tagok – gitáron Z. Kiss Zalán, dobokon Veress Márton – 2011. februárjában csatlakoztak a nagyban átalakult Pokolgéphez.

Jelenlegi tagok

 • Tóth Attila – ének (2010 óta)
 • Kukovecz Gábor – gitár (1980 óta)
 • Pintér Csaba – basszusgitár (1999 óta)
 • Z. Kiss Zalán – gitár (2011 óta)
 • Veress Márton – dobok (2011 óta)

Korábbi tagok

Ének

 • Rudán Joe (1990-2010)
 • Kalapács József (1982–1990)
 • Németh László (1982)
 • Paksi Endre (1980–1982)

Gitárok

 • Nagy Dávid (2001–2010)
 • Láris László (1999)
 • Jung Norbert (1991–1994)
 • Kun Péter (1990)
 • Nagyfi László (1984–1990)
 • Révi József
 • Maza István

Basszusgitár

 • Pazdera György (1983–1994)
 • Paksi Endre (1980–1983)

Dobok

 • Czébely Csaba (2006-2010)
 • Szilágyi Ede (1999–2006)
 • Tarcza László (1985–1994)
 • Gyenizse András (1983–1985)
 • Neográdhy Dezső (1980–1983)

Billentyűk

 • Varga Tibor (1980–1982)
Kislemezek, demók
Albumok

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.