Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Moby Dick

2013.07.26

 Az együttest 1980-ban még tinédzserként alapította a két gitáros, Schmiedl Tamás és Mentes Norbert, akik mellesleg másod-unokatestvérek. A zenekar nevét a Herman Melville regényéből készült Moby Dick című film és a Led Zeppelin azonos című dala ihlette. A Rozsonits "Rózsi" Tamás dobossal és Giczy Kurt basszusgitárossal kiegészült csapat a nemzetközi trendeket követve előbb a brit heavy metal új hulláma (New Wave Of British Heavy Metal), majd az évtized végén az erősődő thrash metal stílus befolyása alá került. 1988-ban Gőbl Gábor lett a Moby Dick új basszusgitárosa, aki addig (és azóta is) agilis szervezőként intézte a zenekar ügyeit és próbált fogást találni a budapesti döntéshozókon egy Moby Dick nagylemez kiadásának reményében. Többször próbáltak állandó frontembert találni, egy ideig Molics Zsolt (Sámán, Classica, Cool Head Clan) bevonásával is próbálkoztak, de végül Schmiedl Tamásra maradtak az énekesi teendők.

 

moby_01.jpg

 

Nagy Feró az általa vezetett Garázs című rádióműsorban rendszeresen játszotta a Keresztes vitéz és a Prometheus Moby Dick dalokat, melyeket egy osztrák stúdióban vett fel a csapat. A német Stormwitch magyar turnéjának előzenekaraként és a hosszú idő után újjáalakult Beatrice koncertjeinek vendégeként a Moby Dick több ezer rocker előtt tudott bizonyítani. Az 1989-es rendszerváltással egyidőben megszűnt a Magyar Hanglemezgyártó Vállalatmonopóliuma és a frissen alakult magánkiadók lehetőséget láttak az országosan népszerű műfaj legjobbjainak leszerződtetésében. A Moby Dick a Proton kiadóval állapodott meg, és 1990-ben végre megjelenhetett az Ugass kutya! címre keresztelt album.

A sikeres debütáló lemezt követő második Moby Dick albumot (Kegyetlen évek, 1991) már az EMI által felvásárolt Quint kiadó jelentette meg. Ezen a lemezen dolgoztak először Pusztai Zoltán szövegíróval, aki frappáns soraival új dimenziót nyitott a Moby Dick dalok értelmezésében. A csapat sikereinek csúcsát az 1992-es Körhinta album jelentette, mely a Mahasz eladási listájának 4. helyéig jutott, és a Gazember című Hobo Blues Band dal feldolgozására készült klipet minden csatorna játszotta. A lemez megjelenése után Rozsonits Tamás kilépett a zenekarból és Hoffer Péter került a helyére, aki dobos létére dalszerzőként is tovább erősítette a zenekart.

mob.jpeg

Fejfa helyett (1993–1998)

1993-ban a telt házas körcsarnoki koncert felvételét adták ki (Atomtámadás), majd a határon túlra szervezett őszi Kárpát-medence Tour lecsengése után az új felállás elkészítette a kísérletezős hangvételű Fejfa helyett albumot, ami a következő év elején jelent meg.

1994-ben egy másik Moby Dick album is napvilágot látott Memento címmel. Erre a lemezre a demós korszakban írt dalok legjavát vette fel újra a zenekar. A Memento kissé megzavarta a kemény thrash metal dalokhoz szokott Moby Dick rajongókat, hiszen a lemezre került számok legtöbbje halvány hard rock/heavy metal utánérzés, cikis dalszövegekkel. Tovább torzította a csapat jövőjét mutató képet, hogy Mentes Norbert gitáros és Hoffer Péter dobos a következő évben egy Brazzil nevű projektet is létrehozott Szokodi Zoltánnal a Blokád énekesével. Ráadásul az év végi PeCsa koncerten Mentes Norbert betegsége miatt trióban lépett fel a Moby Dick. Mindenre a cáfolat az 1996-ban kiadott Indul a boksz stúdiólemez volt, melyet új kiadó, a Magneoton-Warner gondozott. Az együttes érezhetően visszavett a kísérletezésből és a jól bevált receptet követve írtak 13 durva dalt.

A Moby Dick körül 1997-ben fogyott el a levegő. Még kiadták a teljességgel céltalan Tisztítótűz albumot, de a lemez gyér fogadtatása megadta a kegyelemdöfést. A tagok más elfoglaltságot találtak maguknak, majd 1998-ban közös megegyezéssel feloszlatták a zenekart. A novemberi búcsúkoncert után a Good Bye válogatás zárta le ezt a korszakot.

Bálnavadászok (2002-napjainkig)

Az ezredfordulót követően nemzetközi és hazai szinten is újra erőre kapott a metal műfaj, és egyre többször merült fel a kérdés, hogy a Moby Dick vajon mikor tér vissza. Előbb Schmiedl tűnt fel a színpadon 2002 kezdetén az Akela zenekar Farkas-farsangjának különleges vendégeként, aztán pár hónappal később már a Moby Dick visszatérő bulija következett. Az első koncerteken még Bertalan Balázs (Strong Deformity) dobolt a zenekarban, majd 2003. januárban Hoffer Péter is csatasorba állt és a Moby Dick egy új stúdióalbum elkészítésébe is belefogott.

A vérvörös borítóba burkolt Golgota a tizedik Moby Dick album lett a sorban. A határozott, erőteljes metal témák, az egységes zenei és szövegi koncepció a zenekar egyik legjobb produkciójává tették a lemezt. A megjelenést egy masszív fesztiválturné követte, ahol a Moby Dick mellett további öt zenekar lépett színpadra esténként. A lendületbe jött banda 2004-ben nekilátott felvenni a következő lemezt, majd a Tankcsapda különleges vendégeként járták be az országot. 2005-ben jelent meg a Moby Dick következő stúdióalbuma Se Nap se Hold címmel, amelyhez egy bónusz koncert dvd-t is csatoltak az 1995-ös Sziget-fellépés felvételével. A cd a Mahasz eladási listájának 4. helyén nyitott.

Még ugyanebben az évben megjelent egy Moby Dick tribute album (BálnaVadÁszok), melyen a zenekar legjobb dalait olyan magyar csapatok játsszák, mint például Ossian, Akela, Wall Of Sleep, Cadaveres, Watch My Dying, Depresszió, Dalriada, és olyan énekesek működtek közre, mint Kalapács József, Rudán Joe valamint Molics Zsolt. Az ünneplést folytatva 2006. február 10-én jubileumi koncertet tartottak a Petőfi Csarnokban a Moby Dick megalakulásának 25 éves évfordulója alkalmából. Ennek felvétele majd' egy évvel később jelent meg dvd és cd formájában. 2007 óta a Moby Dick viszonylag passzív időszakát éli. Mentes Norbert és Hoffer Péter valamint a szövegíró Pusztai Zoltán ismét egy külön projektben vezeti le energiáit, a nemzeti rockot játszó Hungaricában.

2008. március 22-én a német Brainstorm társaságában lépett fel Budapesten a Moby Dick egy rendhagyó retro-thrash műsorral, mely az első három albumuk dalaira koncentrál, közte a teljes Kegyetlen évek albummal. A koncert hang- és videófelvétele az Ugass kutya! album 2009-es deluxe újrakiadásának bónusza lett.

Hosszabb csend után 2010 februárjában ismét színpadra lépett a zenekar egy budapesti és egy vajdasági koncert erejéig, hogy jelezzék, élnek még. Április elején megjelent Schmiedl Tamás frontember Bloody Roots nevű projektjének Isten kezében című albuma. A lemezen számos magyar metalegyüttes tagjai vendégszerepelnek.[1]

2011. október 10-én, hat év után új stúdióalbummal jelentkezett a zenekar. A lemez A holnapok ravatalán címet kapta. Az album dalaiból elsőként a Durván, akár a vulkánhoz készítettek videoklipet, amit a Zöld Pardonban adott júliusi koncertjükön forgattak.

 

Jelenlegi tagok

 • Schmiedl Tamás - gitár, ének (1980-1998, 2002–)
 • Mentes Norbert - gitár (1980-1998, 2002–)
 • Gőbl Gábor - basszusgitár (1988-1998, 2002–)
 • Hoffer Péter - dobok (1992-1998, 2003–)

Korábbi tagok

 • Bertalan Balázs - dobok (2002)
 • Rozsonits Tamás - dobok (1982–1992)
 • Molics Zsolt - ének (1989)
 • Novák Antal - ének (1988)
 • Giczy Kurt - basszusgitár (1983–1987)
 • Jancsó Miklós - basszusgitár (1980–1983)
 • Kőműves Péter - ének (1982)
 • Bindes Gyula - dobok (1981–1982)
 • Horváth Zoltán - dobok (1980–1981)

Kiadványok

Stúdióalbumok

Újrakiadások

Koncertalbumok

Válogatásalbumok

Videókiadványok

Az együttes hivatalos honlapja

Az együttes dalszövegei

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.