Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lord

2013.07.26

 A Lord együttes 1972-ben alakult meg Szombathelyen. A Red Fire nevű, feldolgozásokat játszó zenekar két tagjához, Papp László gitároshoz és Vida Ferenc basszusgitároshoz csatlakozott Sipőcz Ernő gitáros/énekes és Sütő István dobos. A zenekar a Lord cigarettamárkáról kapta a nevét. Sipőcz kitűnően énekelte a korszak sláger jellegű dalait, így többnyire feldolgozásokat játszottak külföldi sztároktól. 1974 elején Papp és Sütő távoztak az együttesből. Nádas Károly személyében érkezett új dobos, az új gitáros pedig Szántai Gyula (ex-Mokka együttes). Még mindig sláger számokat játszottak, de már olyan hard rock előadók dalait is, mint a Deep Purple, a Nazareth, később a Sweet, a Slade, a Led Zeppelin és a Kiss. 1978-ban született meg az első saját dal "Rakétamotor" címmel.

lord_rocklegendak_1_crop.jpg

1980-ban eljutott az együttes a budapesti Metró Klub országos tehetségkutató versenyére. A próbák és koncertek közti pihenőidő nagyon kevés volt, ráadásul munka és család mellett zenéltek. Talán ezért is, még ebben az évben kilépett Szántai Gyula az együttesből. Ezután csatlakozott a csapathoz Erős Attila, aki beváltotta a hozzáfűzött reményeket, és a koncerteken már óriási gitárszólókat nyomtak. Belépett Török József „Juszuf” (ex-Aero együttes), aki orgonán játszott. Erős Attila és Török József több nótát is komponált közösen.

1981-ben Sipőcz Ernő úgy érezte, elfáradt, nem tudja folytatni és elköszönt a Lordtól. Az új énekes megtalálásáig, az átmeneti időszakban Erős Attila is besegített koncerten az éneklésbe. Néhány régi koncertfelvételen lehet hallani a hangját. Végül a soproni Roller együttesből Pohl Mihály lett a Lord énekese.

Nagyvárosi fények (1982-1987)

Pohl Mihály tiszta, egyedi hangja arra ösztönözte a zenészeket, hogy egy új hangzásvilágot megálmodva igazítsanak a nótákon, s egy-két fokozattal visszább vegyék a „metálos” jegyeket. A régi dalok megújítását újabbak írása követte. Balogh József nagysimonyi költő-tanár segítségével felfrissült a dalszövegek többsége is. Erre az időszakra datálható (1985) a „Lord együttes himnuszának” is nevezett "Vándor" című dal megszületése. A Szombathelyi Művelődési és Sportházban ünnepelte 10. születésnapját az együttes. A zenekarvezető Vida Ferenc a Városházán kitüntetésben részesült, mely az egész zenekar munkájának elismerése volt.

imageslo.jpeg

Felmerült, hogy székhelyüket a fővárosba helyezzék át és költözzenek Budapestre, végül úgy döntöttek maradnak. 1984-re a kilátástalannak tűnő helyzet (a lemeznélküliség) mind jobban felőrölte az emberi kapcsolatokat a zenekarban. Török József befejezte az aktív zenélést, majd nem sokkal később Nádas Károly is kivált a zenekarból. A billentyűs hangszereket az akkor 15 éves Mészáros Gábor vette át, dobos posztra pedig Hollósi Lászlót ajánlották, aki jazz-rock stílusban ismert volt már a Vas megyei régióban.

A Lord felkeltette egy bizonyos Gerhard Sulyok osztrák stúdiótulajdonos figyelmét, aki próbafelvételt ajánlott. Oberschützenben a Sica Sound Music Studioban egy hét kemény munka után elkészült a Big City Lights című nagylemez, melyet eredetileg 3-400 példányban adtak ki és 1985 áprilisában jelent meg Ausztriában. Joe Schneider osztrák hangmérnök mindent beleadott, hogy a lemez úgy szóljon, hogy a nyugaton is versenyképes legyen. A zenekar ugyanebben az évben ünnepelte 13-ik születésnapját. Megjelent egy érdekes kiadvány "Lord rock sztori" címmel Kozma Gábor tollából a zenekarról és a műfajról.

1986-ban a Magyar Televízió Pulzus című műsorában látható-hallható a Lord bemutatkozása a "Zaklatott fények" című dallal. Talán az osztrák lemez hírére, vagy a rajongók akaratának, igényének engedve, megjelenik a Lord együttes első magyarországi kislemeze, az "Akarom őt!" / "Tépett álom (Csakis a lényeg)". A lemezt szétkapkodják, utánnyomás nincs. A rádióban többször is elhangzik a "Tépett álom", ami szélesebb körű ismertséget ad a zenekarnak. 1986 nyarán a budapesti MTK stadionban fellépő Rod Stewart koncertjén a Lord együttes melegítette be a közönséget óriási sikerrel.

A népszerűség komoly elvárásokat támasztott a zenekarral szemben. Vidáék új színpadképet, fellépő öltözéket és látványt találtak ki, korszerűsítették a kihangosító és világító berendezéseket. Közben sorra alakultak a rajongói klubok, megkezdte működését az Országos Lord Levelező és Rajongó Klub Tatabányán a Közművelődés Házában. A televízió Zenebutik c. műsora élőben közvetítette a Lord koncertjét Sopronból. November 6-án a Vörösmarty Művelődési Házban (egykori Ganz Mávag) beindult a budapesti Lord Klub.

Mészáros Gábor kivált a zenekarból és helyét az egyik legnagyobb magyar színpadi showman, zenész, szerző Gidófalvy Attila (Beatrice, Karthago, Fáraó) vette át.

Három év, három lemez (1988-1990)

Januárban az ausztriai Oberschützenben a Sica Sound Studioban az együttes saját költségén rögzítette az első Magyarországon megjelenő albumuk anyagát Szemedben a csillagok címmel. Népszerűségüknek köszönhetően közel 65 000 példányban kelt el a Hungaroton által kiadott lemez. A "Fázom a szélben" c. dalhoz videó klip készült, amit többször sugároz a televízió. Fontos, hogy a lemezre újra felkerült a "Vándor" c. dal, mert a Big City Lights hiánycikk volt itthon, így a dalt a magyar közönség hanghordozón is meg tudta hallgatni. A Magyar Televízió rögzítette a Kertészeti Egyetem Klubjában adott koncertjüket, ami később adásba is került. A Lord fellépett a siófoki Interpop Dalfesztiválon a "Róka és a holló" c. dallal, amely kislemezen is megjelent.

1989-ben Hollósi László elbúcsúzott a zenekartól és helyette Gyurik Lajos „Loui” (ex-Fáraó, Árkádok együttes) ült a dobok mögé. Hamarosan stúdióba vonultak, hogy elkészítsék a következő lemezt Ragadozók címmel. Ide is felvettek egy régi számot, a "Kisfiút", új hangszerelésben. Az anyagot ismét Ausztriában rögzítették, de a lemezt a Hungaroton gondozta. Ausztriában viszont kiadtak egy angol nyelvű maxi kislemezt.

A "Ragadozók" c. dalhoz videó klipet készítettek. Az országos turnét a Blind Petition nevű osztrák metal csapattal teljesítik. A tatabányai koncerten elkészül egy videó klip az "Álmaim asszonya" c. dalhoz. A turné közben a zenekar az új lemez előkészítésével, dalok komponálásával is foglalkozik. Ősszel aztán bevonultak Dorozsmai Péter stúdiójába (Tom-Tom), hogy rögzítsék a harmadik lemez anyagát.

1990-ben jelenik meg a Lord 3, csupa új dallal. Az "Egyedül" c. dalhoz egy szerényebb kivitelű videó klip is készült. A lemezbemutató koncert kicsit csúszott, mivel Gidófalvy Attila és Gyurik Lajos még az új lemez megjelenése előtt elbúcsúztak a zenekartól, majd kilépett Vida Ferenc is. Gidófalvy Attilát a billentyűknél Németh Zoltán váltotta fel, a basszusgitáros Harangozó Gyula, a dobos pedig Paksi János (ex-Dózis együttes) lett.

Olcsó és ügyes (1991-1999)

1992-ben jelenik meg a Lord következő albuma - Az utca kövén.

1993-ban újabb fontos változás történt. Sokévi tagság után a Lord zenéjének meghatározó egyénisége és egyben második frontembere Erős Attila kivált a zenekarból. Helyét Baán Imre vette át, aki a Dózis együttesből érkezett. Szintén elment Harangozó Gyula, akit az Attack nevű zenekarból érkező Bujtás Ervin váltott fel. A billentyűs hangszereket pedig Keszei Tamás vette át.

Ekkor a zenekar háza táján egy tehetős szponzor tűnt fel, aki anyagilag támogatta a Lord turnéját és a megkötött szerződés szerint az év végéig egy új nagylemezt is ki kellett adniuk. A csapat gőzerővel dolgozott, és az 50 percnyi anyagot a Vida Ferenc által összehozott LMS Stúdióban vették fel igen rövid idő alatt, mindössze 80 óra stúdiómunkával. Karácsony előtt jelent meg az új album Olcsó és ügyes címmel, CD-n és kazettán. A lemezt Vida Ferenc kiadója, az LMS Records adta ki. A lemez anyagával koncertezett a zenekar, igaz már kevesebb sikerrel.

1994-ben megjelent a Big City Lights CD változata, szintén az LMS Records gondozásában. 1995-ben Vida Ferenc kiadója megjelentette a régi Lord együttes ("ős-Lord") dalainak összeállítását Fehér galamb (1972-1982) címmel. A kis példányszámú, különleges kiadvány hamar elfogyott a boltok polcairól. A dalokat még Sipőcz Ernő, a Lord egykori tagja énekelte fel, Szántai Gyula pedig gitárjátékával idézte a dalok eredeti hangulatát. Egyedül a dobprogram tűnik természetellenesnek.

1996-ban az elköszönő Bujtás Ervin basszusgitáros helyére új tag érkezett, egy képzett jazz-zenész, Koós László „Csubi”. A zenekar egy koncertlemezzel (helyesebben koncertkazettával) jelentkezett Live 1. címmel. Az augusztusban, Budapesten rögzített anyagot a Vida Music Studio (VMS) adta ki, producere pedig maga Vida Ferenc volt. 1997-ben ismét basszusgitárost cseréltek: a Dózis együttes egykori tagja, Weinelt Gábor nemcsak kiváló bőgős, hanem énekes is.

A Lord alkalmi fellépésekkel próbálta megtartani rajongóit. Biztos bázis maradt Szombathely, Budapest és nem utolsó sorban az évente megrendezett fesztivál a sitkei kápolnánál. Nyolc év közös munka után a Pohl-Baán-Paksi-Keszei felállású banda utolsó koncertjére végül 1999 augusztusában került sor. A nagy sikerű sitkei fellépésről készített felvételt (20 percben) a Magyar Televízió két alkalommal is bemutatta.

Újjáalakulás (2000-napjainkig)

1999 őszén elkezdődött a szervezkedés, hogy 2000. április 30-án ismét együtt lépjen színpadra az Erős Attila, Gidófalvy Attila, Gyurik Lajos, Pohl Mihály, Vida Ferenc felállású Lord együttes.

A 2000-es év elején a Hungaroton megjelentetette CD-n a Szemedben a csillagok című albumot, rajta bónuszként a két Lord kislemez dalaival. Az eredetileg tervezett egyetlen újjáalakuló koncert sikere annyira nagy volt, hogy némi fontolgatás után a folytatás mellett döntöttek. A zenekar megfordult a nagyobb városokban, de a szokásos helyek (Sitke, Sziget fesztivál, Szombathely) is napirenden maradtak. A Hungaroton sem tétlenkedett, újra megjelentette a Ragadozók című albumot. A média is beszámolt a Lord újraéledéséről, jövőbeli terveikről.

2001-ben a Lord 3. cd-változata is megjelent rajta három vadonatúj dallal. 2002-ben a téli pihenő után februárban indult útnak a zenekar, hogy koncertezzen. Tavasszal a zenekar új információs lapot indított az interneten „LORDINFO” néven. A nyári turné után, októberben bevették magukat a stúdióba, hogy új számokat rögzítsenek. A karácsonyi piacra időzített album a Lord 2002 nevet kapta.

lord.jpg

 

2004. március 12-én Budapesten a Wigwam Rock Klubban megrendezett Arany Nyíl Rock Gálán és Díjátadón a Lord együttest nagy öröm érte, hiszen a közönségszavazatok alapján a 2003-as év életmű díjasa lett a zenekar. A díjat szombat hajnalban miskolci koncertjükről érkezve a Wigwam közönsége előtt vették át a zenekar tagjai. Gidófalvy Attilát felkérték, hogy vegyen részt a Karthago 2005-ös turnéján. Barátját, Jankai Bélát kérte fel, hogy ha a koncertek ütköznek, segítse ki a Lordot a billentyűs posztján.

Bár a zenekar nem teregette ki, kiszivárogtak a belügyei. Nézeteltérések alakultak ki Vida Ferenc és a Lord többi tagja között. A feszültség augusztusban érte el tetőpontját, és az együttes széthullásával fenyegetett, ezért úgy döntöttek, hogy Vida hagyja el a zenekart. Az ötven feletti zenészek közé a huszonéves Apró Károly (Frenkie) érkezett, aki öthúros basszusgitárján olyat mutatott debütáló fellépésén, hogy a rajongók azonnal megkedvelték. Az őszi és téli turnék hangulata már megmutatta, hogy a megújulás hasznára vált a csapatnak, bár a Lord névre Vida Ferenc is igényt tartott. Együttesének „Új Lord” elnevezése nyomán tovább éleződött az ellentét.

2006-ban a Lord újra Obershüchenben, Ausztriában vonult stúdióba. A Kifutok a világból album hivatalosan Húsvét vasárnapján kerülhetett a rajongók kezébe a budapesti lemezbemutató koncerten. Kiadó hiányában a zenekar maga terjeszti az érezhetően sikeres lemezt. Az Arany Nyíl rock gálán Gidófalvy Attila lett az előző év billentyűse. Májusban a Lord együttes a 2006. évi Európai Arany Művész nemzetközi minőségi díját vehette át ünnepélyes körülmények között a Művészetek Palotájában, ahol Pohl Mihály elénekelte a "Ha tudnám" című dalt.

 

 

Eredeti felállás

 • Vida Ferenc: basszusgitár, zenekarvezető (1972-1990, 2000-2005)
 • Sipőcz Ernő: ének, gitár (1972-1981)
 • Papp László: gitár (1972-1974)
 • Sütő István: dobok (1972-1974)

Jelenlegi felállás

 • Pohl Mihály: ének (1982-napjainkig)
 • Erős Attila: gitár (1980-1993, 2000-napjainkig)
 • Gidófalvy Attila: billentyűs hangszerek (1987-1990, 2000-napjainkig)
 • Gyurik Lajos: dobok (1989-1990, 2000-napjainkig)
 • Apró Károly: basszusgitár (2005-napjainkig)

További Lord zenészek

 • Paksi János: dobok (1990-1999)
 • Baán Imre: gitár (1993-1999)
 • Keszei Tamás: billentyűs hangszerek (1993-1999)
 • Weinelt Gábor: basszusgitár (1997-1999)
 • Koós László: basszusgitár (1996)
 • Bujtás Ervin: basszusgitár (1993-1996)
 • Harangozó Gyula: basszusgitár (1990-1993)
 • Németh Zoltán: billentyűs hangszerek (1990-1993)
 • Hollósi László: dobok (1984-1989)
 • Nádas Károly: dobok (1974-1984)
 • Mészáros Gábor: billentyűs hangszerek (1984-1987)
 • Török József: billentyűs hangszerek (1980-1984)
 • Szántai Gyula: gitár (1974-1980)

Diszkográfia

Kislemezek

 • 1986 - Akarom őt (7" SP)
 • 1988 - Holló, róka (7" SP)

Középlemez / EP

 • 1989 - Be The Light (12" maxi)

Nagylemezek / Albumok

 • 1985 - Big City Lights (LP / CD)
 • 1988 - Szemedben a csillagok (LP / CD)
 • 1989 - Ragadozók (LP / CD)
 • 1990 - Lord 3 (LP / CD)
 • 1992 - Az utca kövén (LP / CD)
 • 1993 - Olcsó és ügyes (CD)
 • 2002 - Lord 2002 (CD)
 • 2006 - Kifutok a világból (CD)
 • 2010 - Örökké (CD / CD + DVD)

Válogatás

 • 1990 - Lord (válogatás) (CD)

Újrafelvett válogatások / Remake albumok

 • 1995 - Fehér galamb (remake) (CD) - Sipőcz Rock Band (Lord 1972-1982)
 • 1997 - Kőszív (remake) (CD) - Sipőcz Rock Band (Lord 1972-1982)
 • 2009 - Szóljon a Lord (remake) (2 CD)

Koncertfelvételek

 • 1996 - Live I. (MC) - 1996 Budapest
 • 1998 - Live II. (MC) - 1996 Budapest
 • 2006 - Kifutok a világból (lemezbemutató koncert) (DVD) - 2006 Budapest
 • 2007 - Nem állok meg soha (35. szülinapi koncert) (DVD) - 2007 Szombathely
 • 2010 - Sitke 2008 (DVD) - Az Örökké album első kiadásának a melléklete
 • 2012 - 40 éves jubileumi koncert (2CD + DVD) - 2012.09.15. Bp., Pecsa

 Lord zenekar hivatalos honlapja

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.